11:47časova

U beogradskim vrtićima nikad više dece

Gotovo 70.000 dece u Beogradu ide u prestoničke vrtiće, što je istorijski maksimum otkad postoji predškolsko obrazovanje u našem gradu.

Gotovo 70.000 dece u Beogradu ide u prestoničke vrtiće, što je istorijski maksimum otkad postoji predškolsko obrazovanje u našem gradu, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je istakao da u oko 320 državnih vrtića ide oko 57.500 dece, dok u 245 privatnih vrtića, koji su u sistemu subvencija grada, ovu mogućnost koriste roditelji za 12.300 dece.

– To je u odnosu na pre četiri ili pet godina rast broja dece u vrtićima za neverovatnih gotovo 50 odsto ukupno i za petinu više ako posmatramo samo državne vrtiće – rekao je Gak, istakavši da je krajem 2013. godine u državnim vrtićima bilo oko 47.500 dece, dok su privatni bili nedostižni mnogim roditeljima.

Prema njegovim rečima, zaokretom politike grada prema najosetljivijim kategorijama sugrađana drastično je povećan ukupan broj dece u predškolskom obrazovanju, na šta oni imaju pravo, a svi stručnjaci ga preporučuju za pravilan razvoj dece.

Gak je 2017. godinu ocenio uspešnom u sektoru obrazovanja i dečje zaštite, te je kao najznačajniji rezultat podvukao smanjenje liste čekanja sa 10.000 dece, koliko je bilo u aprilu, na sadašnjih oko 3.500 dece.

– Idemo ka tome da Beograd više nema listu čekanja za vrtiće i Beograđani mogu da računaju na to. Ove godine uspešno je započet projekat „Mreža škola”, koji će se nastaviti i sledeće godine i od koga se očekuje novih 1.200 mesta ukupno – istakao je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako je najavio, s obzirom na to da se sistem adaptacije pokazao uspešnim, isti metod će se primeniti i na druge vrste objekata koji su neiskorišćeni.

– Među prvima je oko 800 kvadrata prostora u zgradi Opštine Vračar, gde ćemo sledeće godine obezbediti dodatna mesta za sve mališane sa Vračara. Na ovaj način ova opština više neće imati listu čekanja – kazao je Gak i zaključio da je u obrazovanju i dečjoj zaštiti fokus rada opet stavljen na decu i roditelje ispred procedura i administracije, što je i najvažnije.

Gak je istakao da je zadovoljan postignutim ove godine, ali da od sledeće ima velika očekivanja – dalje unapređenje sistema, pravljenje jedinstvene baze podataka i za državne vrtiće, smanjenje birokratije kako bi se školama i vrtićima brže odgovaralo na sve zahteve, nastavak kapitalnih investicija u sektoru.

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.