12:21časova

Danas besplatni preventivni pregledi na Paliluli i širom Srbije

U više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije danas će od 8.00 do 16.00 biti organizovana peta po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zdravlja.

U Kliničkom centru Srbije (KCS) svi zainteresovani građani mogu da u Poliklinici KCS urade ultrazvuk abdomena i laboratorijske analize – tumor markeri gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9.

U laboratoriju je krv na analizu za sat i po vremena dalo 230 građana.

Pored toga, u ambulantama Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS (GAK) u Višegradskoj, sugrađanke mogu da obave i preventivne ginekološke preglede, navode iz KCS.

Prema rečima direktora GAK-a, profesora dr Aleksandra Stefanovića, za sat i po vremena pregledano je 50 pacijentkinja.

Sve žene koje danas dođu u Višegradsku moći će da obave klasičan ginekološki pregled, a ukoliko postoji ili se pokaže da postoji potreba, uradiće se i ultrazvučni pregled.

Ukoliko se utvrdi da je potrebna i neka složenija dijagnostika, one će biti upućene u redovnu proceduru, dodao je Stefanović.

Danas se rade pregledi, ultrazvuk abdomena i mamografija, kao i laboratorijske analize tumor markera. Pravo na pregled imaju i građani koji nisu zdravstveno osigurani.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je sve građane da se priključe ovoj akciji i obave preventivne preglede u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.

I ovoga puta, kao i tokom prethodnih termina preventivnih pregleda, stručni timovi zdravstvenih ustanova biće raspoređeni u značajnom broju ambulanti i kontrolnih punktova, i učiniće sve da građani efikasno obave kontrolne preglede i time eventualno preveniraju neka ozbiljna oboljenja.

Po potrebi, lekarski timovi će raditi i produženo, nakon 16.00, a gde za to bude postojala potreba, biće organizovani i naknadni pregledi sledećeg vikenda.

Kako se navodi, prevencija i rana dijagnostika najbolji su put do očuvanja zdravlja.

(izvor:tanjug,rts)

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.