17:04časova

Na Paliluli najviše obolelih od malih boginja

Palilula u odnosu na ostale opštine ima najviše obolelih

Broj Beograđana zaraženih malim boginjama povećao se na 1.487, pokazuju poslednji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje zaključno sa 16. martom. I dalje su najugroženija deca uzrasta između prve i četvrte godine (355), kao i odrasli koji imaju između 30 i 39 godina (411).

Kod polovine obolelih (758) utvrđen je lanac transmisije, te se zaključuje da se epidemija najlakše širi na dva načina. U zdravstvenim ustanovama se zarazilo 362 pacijenata i medicinskih radnika, a 359 ljudi je obolelo od morbila zbog kontakta sa zaraženim ukućanima ili komšijama.

Međutim, beleži se jasno opadanje broja zaraženih. Poslednje nedelje februara obolelo je 147 osoba, dok se iz nedelje u nedelju taj broj smanjivao na 113 obolelih, pa na 88 što je najmanje u 2018. godini.

U početku pooštrene evidencije, opština Zemun je imala najveći broj zaraženih, ali Palilula već nedeljama „prednjači“ po broju obolelih. Po najnovijim informacijama, to je ubedljivo: skoro trećina (409) zaraženih Beograđana živi baš na Paliluli, a na drugom mestu se nalazi Zemun (199), i na trećem Novi Beograd (126).

(blic/foto: ilustracija)

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.