10:07časova

Panik-tasteri do kraja godine u svim vrtićima u Beogradu

Kako bi se povećala bezbednost dece u beogradskim vrtićima i zaštitila imovina predškolskih ustanova, do kraja godine bi svi vrtići u Beogradu trebalo da dobiju panik-tastere, nove sisteme brzog alarmiranja hitnih službi, najavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.


On je za „Večernje novosti” izjavio da je prvi korak već napravljen krajem prošle godine kada je izrađen elaborat o bezbednosti boravka dece u vrtićima i zaštiti imovine predškolskih ustanova.

– Bezbednost dece u vrtićima je prioritet, ali i zaštita imovine koja je naročito noću i vikendima često bila na meti vandala – rekao je Gak.

Kako je objasnio, panik-tasteri su moderni sistemi povezivanja policije i hitnih službi u situacijama kada je to potrebno, sa alarmnim sistemima za neovlašćene ulaske u objekte i dvorišta vrtića.

Gak je rekao da se još razmatraju detalji ovog projekta, pa će se nakon ispitivanja tržišta i analize odlučiti da li je isplativije da se uređaji za ove sisteme kupe ili iznajme sa mesečnom nadoknadom kompanijama koje se bave sigurnosnim sistemima.

– Osim veće bezbednosti dece, ideja je da se ovim sistemom uvedu i validatorske kartice za roditelje za ulazak u vrtiće, što bi omogućilo precizniju statistiku dolaska dece a time i uštedu jer bi se i preciznije mogao planirati broj isporučenih obroka za mališane – rekao je Gak.

On je zaključio da će ovo biti jedan od boljih projekata u sektoru predškolskog obrazovanja jer će uliti više sigurnosti roditeljima, ali će i olakšati posao zaposlenima u vrtićima koji, kako je rekao, rade jedan od najodgovornijih poslova.

(izvor: beoinfo)

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.