19:42časova

Poslednji čas za rekonstrukciju „Pančevca“

U Saobraćajnom institutu CIP kažu da je poslednji čas da se Pančevački most sanira, kao i da Beogradu treba više mostova kako bi prestonica normalno funkcionisala.

Mostova u Beogradu nikad dosta, a sadašnji nemaju kapacitet za pojačan saobraćaj. U narednih pet godina moguće je rekonstruisati dva mosta – Savski tramvajski i Pančevački i pripremiti teren za izgradnju još dva mosta preko Dunava – jednog kod Vinče i drugog kod Ade Huje. Najkritičnije je, kažu u CIP-u, na Pančevačkom mostu.

„Korozija je tri centimetra u kutijama, do naših dana ništa nije pipnuto, a konstrukcija dela na nasipu ima otprilike sedam raznih konstrukcija koje treba sanirati“, objašnjava direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Nadležni su podelili i konkretna zaduženja za sanaciju.

„Promenićemo i urediti kolovoz, to će uraditi ‘Putevi Srbije’, promenićemo pragove i zaštititi most od korozije, to će uraditi ‘Železnica’ i Grad Beograd će ovaj most osvetliti. Most će do kraja godine izgledati potpuno drugačije“, kaže ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Drugi veliki poduhvat je skidanje Savskog tramvajskog mosta i postavljanje novog savremenog sa četiri kolovozne trake, dve tramvajske i metro-trake, pešačkom i bicikilstičkom stazom. Stari most biće premešten verovatno na Adu Ciganliju ili Lido. U toku premeštanja, montiraće se novi koji ima jedinstveno arhitektonsko rešenje.

„Dok se jedna čelična konstrukcija skida, druga čelična konstrukcija može da se radi. Preklapanje se dešava kod stubova, kod starih stubova koji moraju biti u potpunosti srušeni, pošto novi stubovi moraju da se izgrade na približnim lokacijma preko reke i na obalama“, napominje građevinski inžinjer CIP-a Dejan Srejić.

Do 2025. godine potrebno je da se završe i mostovi kod Vinče i Ade Huje, pa bi Beograd tako imao osam mostova koji omogućavaju život grada na dve reke. I to je malo, kažu u CIP-u, pa bi još koji pešačko-biciklistički most dobro došao Beogradu.

Jedna od mogućnosti je da se na temeljima starog železničkog mosta kod Sajma podigne novi pešački, namenjen turistima i biciklistima.

(izvor: rts / foto: Dado Đilas)

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.