18:14časova

U toku noći počinje letnje računanje vremena

U noći između subote i nedelje, 25. marta, počeće letnje računanje vremena, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred

Na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u 2018. godini počinje 25. marta u 2.00 tako što se pomeranjem za jedan čas unapred vreme u 2.00 računa kao 3.00, piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Svakog poslednjeg vikenda u martu pomera se sat i prelazi na letnje računanje vremena, da bi se potom poslednjeg vikenda oktobra vratili na zimsko računanje vremena.

Letnje računanje vremena – nepotrebno?

Letnje računanje vremena je uvedeno zbog navodne uštede energije, ali su istraživanja pokazalo da se to nije dogodilo.

U Evropskom parlamentu poslednje dve godine raspravlja se o ukidanju promene vremena u martu i oktobru. Peticiju za ukidanje letnjeg računanja vremena potpisalo je, u međuvremenu, stotine hiljada građana u nekim državama Evropske unije.

Pojedina istraživanja su pokazala da je letnje računanje vremena štetno po zdravlje, jer nam je na šest meseci produžen dan. Pojedinci, samim tim, manje spavaju, pa se smanjuje radna efikasnost. Veće su mogućnosti za srčane i moždane udare, a raste i broj saobraćajnih nesreća.

(danubeogradu.rs)

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.