ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Иницијатива А11: Дискриминација Рома у Овчи

Иницијатива за економска и социјална права А11 поднела је кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду против Националног савета румунске националне мањине због постојања основане сумње за извршење кривичних дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости

Пријава је поднета због тога што је Национални савет подржао ставове Иницијативног одбора локалне заједнице мештана насеља Овча и два локална удружејња Румуна који су од градских и републичких власти тражили да се заустави градња социјалних станова yа најугроженије ромске породице које живе у контењерским насељима. Наиме, 22 ромске породице, укупно 102 лица који живе у контењерским насељима насталим после принудних исељејна неформалних насеља у Београду требала су да се уселе у социјалне станове у Овчи, међутим изградња тих станова није ни започета јер се мештани Овче томе противе.

У допису који је Национални савет упутио на више адреса наводи се да се досељавањем ромских породица врши насилна асимилација Румуна у Овчи, и да се тиме „ремети друштвено социјални живот мештана“, па је са тим у вези неопходно пронаћи нову локацију за становање Рома и Ромкиња.

Из Иницијативе А11 кажу да је проблем у томе што је протест настао искључиво против доласка Рома у Овчу, јер су пре неколико месеци у ту општину досељене 652 особе избегле из бивше Југославије што Национални савет није негодовао.

– По нашем схватању такво поступање представља кривично дело расне дискриминације као и расне мржње и нетрпељивости. Пре 10 година исто је било жалби против доласка Рома у Овчу, и тада надлежни нису реаговали па се стога Роми никада нису доселили на ту локацију. Сада се понавља иста прича, и сматрамо да се стога овде не ради о насилној асимилацији јер су се у марту ове године доселила 652 избегла лица. То иде у прилог томе да је у питању искључиво расна дискриминацији, а не брга за националну мањину – сматра Данило Ћурчић, програмски кординатор Иницијативе А11.

Иначе, у контењерским насељима Роми живе у 14, 8 квадратних метара, без адекватне инфраструктуре и могућности остваривања гарантованих људских права, док би изградња социјалних станова у насељу Овча знатно побољшала њихове услове живота, али и унапредила остваривање њихових економских, социјалних као и права на становање, истичу из А11.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *