ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Клет организује “Читаталачки маратон”

Портал Моје насеље подржава друштвено одговорне акције посебно овог типа које за циљ имају побољшање образовања и опште културе нарочито код младих људи.

Издавалачка кућа Клет, организује Читалачки маратон друштвено одговорну акцију која је подржана од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Циљ акције јесте подстицај основним школа за оснивање читалачких клубова, као и подстицај ученика да читају.

Портал Моје насеље подржава друштвено одговорне акције посебно овог типа које за циљ имају побољшање образовања и опште културе нарочито код младих људи, стога позивамо све заинтересоване да учествују и преносимо Вам Клетов текст везан за акцију. Срећно!

Акција Читалачки маратон састоји се од неколико сегмената:

 1. Наградни конкурс за необјављени роман намењен читаоцима од 11 до 14 година. Стручни жири, у саставу Петар Арбутина, Драгана Ћећез Иљукић и Крста Поповски, је анализирао 209 пристиглих необјављених рукописа романа и одабрао осам у ужи избор почетком септембра ове године. Сви рукописи имају своје шифре, члановима жирија није познато ко су аутори рукописа. Више о овом сегменту погледајте ОВДЕ.
 2. 142 наставнице/ка српског језика и књижевности који предају у основним школама широм Србије, а који су се пријавили до 22. августа 2017. године, су чланови Главног жирија. Они су, под шифрама, добили свих осам рукописа које је Стручни жири одабрао у ужи избор. Током септембра их читају, анализирају и процењују. Крајем септембра ће обавити гласање. Збрајањем гласова Главног жирија добићемо ранг листу: први роман на листи је победнички, биће награђен, односно првих пет ће бити штампани. Резултати гласања Главног жирија ће се знати најкасније 1. октобра 2017. године. Свих пет одабраних романа биће уреднички обликовани и објављени уз методичку апаратуру помоћу које ће дело моћи да се обради на радионицама Читалачких клубова, које ће водити и наставници који су били чланови Главног жирија.
 3. Формирање Читалачких клубова у основним школама.
  Сви наставници српског језика који се пријаве до 15. новембра 2017. године, треба да оформе Читалачки клуб у својој школи најкасније до краја новембра 2017. године, и одрже са младим члановима – ученицима своје школе, пет радионица у току школске године, сваку у трајању од једног школског часа. За све радионице наставници ће добити детаљне инструкције за рад. Тема за сваку од радионица биће један од пет романа објављених у оквиру Читалачког маратона.
  Сви ученици који буду чланови клуба добиће победнички роман на поклон.
  На крају пете радионице наставници ће дати члановима клуба формулар да оцене свих пет романа и ураде кратак тест. Наставници ће нам доставити формуларе за гласање и тестове како бисмо утврдили који роман је по избору деце – чланова Читалачког клуба, најбољи роман.
  На крају школске године биће одржано наградно извлачење где ће 50 ученика, који су попунили формулар за оцењивање и тест, бити награђено вредним наградама.
  Наставници који постану чланови Главног жирија и/или оформе читалачки клуб и одрже радионице као и финално тестирање и гласање, пре пријема необјављених романа потписаће уговор о сарадњи на пројекту са издавачком кућом Клетт.
 4. Поновно расписивање конкурса за необјављени роман биће крајем октобра 2017. године, како би се благовремено одабрали романи и теме за наредну школску годину.
  (фото и текст преузето са www.klett.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *