ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Пупинов мост у мраку до јула?!

Магистрала од Пупиновог моста до Панчевачког пута у мраку је дуже од шест месеци! Због обијања трафостаница и крађе инсталација, безбедност свих који свакодневно користе ове путне правце, угрожена је.

Од отварања Северне тангенте 2014, саобраћајница која спаја Земун са Панчевачким путем преко насеља Борча и Овча, 10 од 11 трафостаница је обијено, а од тих 10 осам није у функцији. Зато је десетак километара ове трасе у мрклом мраку дуже од пола године.

Проблем је у томе што питање употребе инсталација и одржавања трафостаница још није уређено. Наиме, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, која је била наручилац радова, добила је употребну дозволу за комплетну саобраћајницу са Пупиновим мостом. Упркос томе, изграђену инфраструктуру нико није преузео на употребу и одржавање. Због опасности у којој се налазе сви они који овом саобраћајницом пролазе, Дирекција је још крајем децембра 2017. расписала јавну набавку за санацију трафостаница, али и за њихово стављање под физичко-техничку заштиту.

– Ми смо 29. децембра 2017. године објавили позив за подношење понуда у јавној набавци за санацију трафостаница – наводе из Дирекције. Рок за достављање понуда је 16. март 2018. године. А та средства нису мала. Само за санацију једне опљачкане трафостанице потребно је око пет милиона динара! Зато је Дирекција расписала набавку за поправку три станице, од којих су две на Северној тангенти – у зони Пупиновог моста и Зрењанинске петље, и за једну у Јурија Гагарина. Вредност радова процењена је на 120 милиона динара. Одабрани извођач, по увођењу у посао, имаће рок од четири месеца да санира покрадене трафостанице. То значи да мостови неће засветлети пре јула.

Како би се спречиле крађе у будућности, Дирекција је тражила од будућег извођача и да на станицама угради уређаје за видео-наџор и противпровални систем са даљинским преносом података. Свакодневно ће се контролисати и сви који имају приступ станицама.

ЛОПОВИ ПРОФЕСИОНАЛЦИ

УПОТРЕБНУ вредност од крађе трафостаница има уље из трафоа, бакарни носачи електроинсталација и метална столарија, а организована група препродајом може да заради око пола милиона динара од једне крађе.

Ипак, обијање опреме и комплетних трафоа, тешких више стотина килограма, није могуће без ангажовања квалификованих људи који су оспособљени да обаве оволики број крађа без повреда и да украдене делове продају или уграде на нелегалном тржишту а да не буду откривени, упозоравају из Дирекције.

(извор: Новости / фото З.Јовановић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *