22:36časova

Badnje veče u Krnjači i Kotežu

Širom Srbije vernici se okupljaju ispred crkava i hramova kako bi prisustvovali tradicionalnom paljenju badnjaka. Tom prilikom su se i naši sugrađani okupili ispred hrama Svetog Luke u Krnjači kao i ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kotežu i proslavili Badnje veče u veselju.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.

Badnji dan se proslavlja 24. decembra, dan uoči Božića, i deo je božićnih običaja. Naziv Badnji dan je dobio po badnjaku koji se na taj dan seče i pali. Badnji dan i Božić su nerazdvojni, ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih.

Večeras su i naši sugrađani ispred hrama Svetog Luke u Krnjači kao i ispred Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kotežu proslavili Badnje veče u miru i blagostanju.

Paljenje badnjaka ispred hrama u Krnjači počelo je u 16 časova, gde se okupio veliki broj sugrađana kako bi zajedno proslavili veče uoči Božića. Tradicionalno posle paljenja badnjaka usledili su vatrometi, petarde kao i veselje. Na parkingu ispred hrama, roditelji su najmlađima mogli da kupe slatkiše, balone, igračkice i još mnogobrojne stvarčice. Takođe, na oduševljenje svih moglo se videti i magarence koje je upotpunilo ceo događaj.

Za one malo starije i smelije tu su bili i prodavci pirotehnike koji su se pobrinuli da pucanje ne zastane ni u jednom trenutku.

Zaista prelep i nesvakidašnji prizor, a da sve bude još bolje vreme je poslužilo i naši sugrađani su kao nekada prošetali naseljem. Celo naselje je živnulo, svi su bili pozitivni i srećni.

Da ne zaboravimo da napomenemo i atmosferu u Kotežu koja je bila fantastična. Naravno, kao i uvek kotežanci u svom stilu palili su baklje, petarde i vatromet. Jedan zaista prelep prizor u oba naša naselja.

Takođe da se zahvalimo svim našim sugrađanima na prelepoj večeri. A Nikoli i Milanu što su nam slali fotografije.

(mojenaselje / foto: mojenaselje , Nikola Z. , Milan J.)

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.