22:39časova

Dan škole Zage Malivuk

"Nikad ne boj se, ljubav jača je, deca u nama znaju sve, pravi put u nove sne"

Deo ekipe portala Moje naselje juče je prisustvovao obeležavanju danu osnovne škole Zaga Malivuk, koji je održan u Centru za kulturu Vlada Divljan sa početkom u 16h. Ovim putem ponovo čestitamo školi njen dan i želimo joj niz uspeha u predstojećim godinama, a učenicima puno sreće u predstojećem školovanju. Za Vas smo spremili kratak tekst o utiscima sa priredbe.

Sala je bila puna, dece, bivših učenika, ponosnih roditelja i još ponosnijih nastavnika, ali i prijatelja škole, verovatno se u svima nama probudio osećaj povratka u detinjstvo i u školske dane, bili oni bliži ili malo dalji. Ugašena svetla i reflektori upereni na pozornicu, centar dešavanja je prepušten malenim ljudima, zbog kojih smo i svi tu, na kraju dan škole je sada njihov dan sve dok ne predaju u amanet narednoj generaciji školaraca.

Manifestacija je bila u duhu “slobode trijumfa”, kako je to nastavnica srpskog jezika pri prvom obraćanju publici naglasila, ali  i zapisa Ive Andrića, čijim rečima su bili najavljivani delovi predstave, neki dečiji znakovi pored puta. Program je bio raznovrsan, pre svega muzički. Binu je u većem delu zauzeo presladak hor, koji je simbolično otpočeo priredbu Zaginom pesmom. Nakon njega, nizali su se izvođači, solo pevačii, horska izvođenja, izvođenja uz gitaru, ali i uz klavir.

Ipak da sve dečje staze vode od igre do slobode, pokazali su nam ponovo maleni muzičari zašto su deca ukras sveta, a to su potrvrdili dalji izvođači. Pored muzičkih, bilo je i plesnih tački, kako modernog plesa u izvođenju ženske grupe, tako i preslatke balerine iz mlađih razreda, ali i mešovite, muško-ženske plesne grupe, koja je uz jake zvukove tehno muzike i svojih vratolomija, ponela publiku pobravši ogroman aplauz, a njihova jaka i ogromna energija protresla je salu.

Bićemo pristrasni verovatno kada kažemo da su najviše simpatija pridobili najmanji, ali najslađi izvođači, grupica prvog razreda, sa upečatljivim svetlozelenim kačketima na glavi, koja nam je predstavila šta su sve to naučili u njihovom prvom razredu, ali i poručila sledeće “kad dan škole dođe Vi ste publiko na redu vidimo se opet u drugom razredu”, želimo im da što vise nauče i u narednom razredu. Glumačka ekipa je naravno dala doprinos i izvela deo komada, sa kojim je ukrala lep smeh publici.

Dok su glumci bili zaduženi za smeh, osmeh je bio zadatak nasmejanih drugara, ekipa mali izvođača, u plavim majicama sa prepoznatljivom aplikacijom žutog smajlija, održala je prisutnima lepu lekciju o tome šta “to ne može tako biti, to se mora popraviti” i objasnila zašto su drugarstvo i osmeh važni. Publika je, takođe, uživala uz odličan zvuk tamburice, izvrsnih svirača, koji su izveli lepu starogradsku pesmu.

Kada govorimo o pesmi, pesmom je hor i zatvorio priredbu, veoma simboličnom uz jasnu poruka “nikad ne boj se ljubav jača je deca u nama znaju sve”, nakon čega je usledio nastup folklora. Nastup folklora, kao spoj tradicije i mladosti, na bini sa puno energije, ljubavi i radosti, jelek opanci i zaudenute ruže u kosi, podsetnik da trebamo biti ponosni na naše poreklo i našu kulturu.

Gromoglasan aplauz pozdravio je scenu punu mladosti, pameti, znanja, umetnosti, pozdravio je  malene izvođače, pozdravio je novu i svežu budućnost!

Autor članka: M.T.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.