07:00časova

Mir Božji, Hristos se rodi!

Širom sveta pravoslavni vernici slave danas Božić, praznik kojim se sećaju rođenja Isusa Hrista, Sina Božjeg.

Božić na ovaj dan proslavljaju vernici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora, koje su zadržale Julijanski kalendar.

Božiću prethodi 40-dnevni post, a na sam dan praznika trpeza je bogata i mrsna. U domovima pravoslavnih vernika za Božić se mesi česnica i ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja i novčić od srebra ili zlata, koji simbolizuje dar novorođenom Hristu.

Prema drevnom verovanju i običaju, Božić se smatra vedrim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u kući. Hrišćani tradicionalno veruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima nanete uvrede.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, prema pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Ponoćna liturgija u Hramu Svetog Luke u Krnjači

Na ovaj praznik pravoslavni vernici se pozdravljaju sa „Hristos se rodi“, a odgovara se s ‘“Vaistinu se rodi'“. Božić se slavi tri dana.

Svim vernicima pravoslavne veroispovesti Moje Naselje želi srećne božićne praznike. Mir Božji, Hristos se rodi.

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.