11:54časova

Vernici slave Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pojedine pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar, danas proslavljaju Badnji dan.

Ove crkve sutra, 25. decembra će proslaviti Božić, dan kada je prema predanju rođen Isus. Zajedno sa Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.
Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska i ukrajinska crkva primenjuju stari, julijanski kalendar, pa će Božić proslaviti 7. januara.
Božićno slavlje traje nekoliko dana kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.
Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu. Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.
Božić je počeo da se slavi u Rimu, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje paganskog boga sunca Sola.
U Rimokatoličkoj crkvi u noći između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi se sveta misa koja se zove ponoćka.
Autor: Beta

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.