20:59časova

Pažljivo sa pirotehnikom za praznike

Većina voli petarde za praznike, ali ukoliko se ne koriste pravilno mogu imati teške posledice.

U tradiciji srpskog naroda je burno i glasno obeležavanje praznika, a pirotehnika se može kupiti putem sajtova koji se bave prodajom oružja i lovačke opreme, kao i u specijalizovanim prodavnicama.

Upravo zbog toga lekari, pirotehničari i policajci apeluju na građane da je najvažnija edukacija o petardama i raketama, jer bezbednost tokom dočeka Nove godine zavisi od toga koliko se pridržavamo uputstva za upotrebu tih proizvoda. Neophodno je razgovarati sa decom o pravilnoj upotrebi kako ne bi došlo do povreda koje mogu ostaviti posledice za ceo život. Beograđani su sve odgovorniji, što potvrđuju i podaci da je svake godine sve manje prijavljenih povreda koje su nastale usled nepravilne upotrebe pirotehnike.

Kazne i kontrola Komunalna policija je od 15. decembra do 15. januara pojačala kontrolu zbog nedozvoljene ulične prodaje petardi, a broj uličnih prodavaca se znatno smanjio. – Prošle godine smo sa ulice sklonili više od 5.500 komada pirotehničkih sredstava. Kazna je 15.000 dinara, a inspekcija zaplenjuje robu. To je uglavnom u blizini škola i pijaca. Kazne su od 10.000 do 50.000 dinara za nedozvoljeno rukovanje i bacanje petardi, kao i za uznemiravanje drugih građana, a podnet je i predlog zakona da se ta kazna poveća na 50.000 do 100.000 dinara. Apelujemo na roditelje da ne dozvoljavaju da deca sama rukuju pirotehnikomŠef uniforme komunalne policije Darko Dujović

– Pravilan način upotrebe je jedini bezbedan. Rakete se ne zabadaju u zemlju, već se stavljaju u cevi ili u flaše sa vodom, a zatim je neophodno udaljiti se. Petarde se stave na zemlju, zapale, a potom je obavezno pomeriti se od njih osam metara. Osobama koje su pod dejstvom alkohola je izričito zabranjeno korišćenje pirotehnike.

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.