ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Цитат дана 04. 04. 2018.

Стазе настају ходањем!

Франц Кафка (Franz Kafka) рођен је 3. јула 1883. године у Прагу, у јеврејској породици средње класе. Школовао се за правник, а по завршетку студија запослио се у осигуравајућем друштву. Слободно време је користио за писање, жалећи се како услед мањком слободног времена не може да се бавим својим правим позивом што је било писање. Због недостатка слободног времена и друштвеног живота, Кафка је преферирао комуникацију преко писама, оставивши иза себе стотине писама међу којима су и она писана оцу, заручници Фелиси Бауер те најмлађој сестри, Отли.

Један је од најзначајнијих чешких писаца јеврејског порекла, којег критика данас сматра једним од највећих аутора XX века. Кафка је добро знао чешки језик, а говорио и своја дела писао на немачком језику. Стилом писања, Кафка је припадао авангарди, правцу из средње фазе модернизма, али је својим деловањем увелико утицао на бројне стилове касног модернизма, укључујући и егзистенцијализам.

Кафка је преминуо 3. јуна 1924. године, у санаторијуму у Киерлингу, крај Беча, услед туберкулозе гркљана која се у марту исте године погоршала.

Кафка је током живота био анониман, и славу је сматрао небитном. Ипак, стекао је славу убрзо након смрти.

(извор: wikipedia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *