17:27časova

Citat dana 04. 04. 2018.

Staze nastaju hodanjem!

Franc Kafka (Franz Kafka) rođen je 3. jula 1883. godine u Pragu, u jevrejskoj porodici srednje klase. Školovao se za pravnik, a po završetku studija zaposlio se u osiguravajućem društvu. Slobodno vreme je koristio za pisanje, žaleći se kako usled manjkom slobodnog vremena ne može da se bavim  svojim pravim pozivom što je bilo pisanje. Zbog nedostatka slobodnog vremena i društvenog života, Kafka je preferirao komunikaciju preko pisama, ostavivši iza sebe stotine pisama među kojima su i ona pisana ocu, zaručnici Felisi Bauer te najmlađoj sestri, Otli.

Jedan je od najznačajnijih čeških pisaca jevrejskog porekla, kojeg kritika danas smatra jednim od najvećih autora XX veka. Kafka je dobro znao češki jezik, a govorio i svoja dela pisao na nemačkom jeziku. Stilom pisanja, Kafka je pripadao avangardi, pravcu iz srednje faze modernizma, ali je svojim delovanjem uveliko uticao na brojne stilove kasnog modernizma, uključujući i egzistencijalizam.

Kafka je preminuo 3. juna 1924. godine, u sanatorijumu u Kierlingu, kraj Beča, usled tuberkuloze grkljana koja se u martu iste godine pogoršala.

Kafka je tokom života bio anoniman, i slavu je smatrao nebitnom. Ipak, stekao je slavu ubrzo nakon smrti.

(wikipedia)

Autor članka: M.T.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.