08:00časova

Citat dana 07. 03. 2018.

Uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno.

Martin Luter King (Martin Luther King) bio je amerčki baptistički sveštenik i borac za građanska prava. Rođen je kao srednje, od troje dece u svešteničkoj porodici, u Atlanti, 15. Januara 1929. godine. Ubijen je 4. Aprila 1968. godine u Memfisu, nakon što je na njega Džejms Erl Rej izvršio atentat.

Veliki uticaj na Kinga imao je Mahatma Gandi, King se divio Gandiju, što ga je postaklo da njegove metode upotrebi u borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD, stoga je on  koristio je metode nenasilja i građanske neposlušnosti.

 

Smatra se jednim od najboljih govornikom u istoriji Sjedinjenih Država. Njegovi govori i propovedipoput „Volite svoje neprijatelje“ i „Imam san“, danas su baština ne samo Amerikanaca već i celog čovečanstva. Govor „Ja imam san“ („I have a dream“) je održao pred 250 000 ljudi na takozvanom Maršu na Vašington održanom 28. avgusta 1963. na Linkoln Memorijalu. Zajedno sa govorima Mahatme Gandija i delom Tolstoja „Istina Božija je u tebi“, postali su manifest nenasilne borbe za ljudska prava.

 

1963.  godine King biva proglašen „Čovekom godine“ od strane Tajm Magazina (Time Magazin).

1964. godine sa svojih trideset pet godina, postaje najmlađi nosilac Nobelove nagrade svih vremena.

1977. godine Martina Lutera Kinga je posthumno odlikovao predsednik Džimi Karter Predsedničkom medaljom slobode.

Od 20. januara 1968. godine rođendan Martina Lutera Kinga počinje da se slavi kao nacionalni praznik.

2004. godine mu je posthumno dodeljena kongresna Zlatna medalja.

 

 

Iako za života osporavan i kritikovan od strane režima (FBI ga je pratio i prisluškivao) i svojih sunarodnika (Malkolm Iks i Crni panteri bili su za revolucionarnu borbu) postao je jedan od simbola SAD i afroameričke zajednice.

Danas oko 730 većih i manjih gradova u SAD ima ulicu koja nosi njegovo ime.

 

 

 

 

(izvor: wikipedia)

Autor članka: M.T.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.