ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Цитат дана 28. 03. 2018.

Када бих имао само осам сати да посечем дрво, шест сати бих утрошио оштрећи секиру.

Абрахам Линколн (Abraham Lincoln) био је шеснаести председник САД, познат и по надимку Искрени Ејб  Honest Abe).

Рођен је 12. фебруара 1809. године у Кентакију, у сиромашној фамилији, а у младости је добио дозволу да се у држави Илиноис бави адвокатуром, иако није имао завршену ни основну школу. Политиком се бавио од 1832. а 1856. прикључио се републиканској странци, основаној зато да би се супротставила ширењу ропства међу новоприкљученим државама САД.

Године 1860. његов избор за председника САД је потакнуо јужне робовласничке државе САД да започну процес отцепљења и створе Конфедеративне Америчке Државе. Линколнова влада у Вашингтону није признала новостворену конфедерацију тако да је у пролеће 1861. дошло до избијања Америчког грађанског рата.

Иако се није истакао као посебно талентован ратни вођа нити је, све до пред сам крај, имао успеха у избору генерала Уније, Линколн је имао кључну улогу у победи Уније. Док је на почетку, из политичких разлога, као циљ рата навео очување Уније, године 1862. је донео проглас о укидању ропства, чиме је Унија стекла симпатије светске јавности. Истовремено је без много обзира кршио и мимолизао многе уставне одредбе о људским правима и слободама како би сузбио јужњачку пету колону. Његов мандат је значајан по целом низу реформи које су ојачале позиције федералне власти на рачун федералних држава.

Неколико месеци након што је Линколн победио на изборима 1864. године, Конфедерација је присиљена на капитулацију и рат је завршен победом Уније. Неколико дана касније, 15. априла 1865. године у Вашингтону, Линколн је убијен у позоришту као жртва фанатичног јужњачког глумца Џона Вилкса Бута.

Абрахам Линколн се сматра за једног од најбољих председника САД-а.

(извор: wikipedia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *