ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Дан цитата 21. 03. 2018.

Ништа није тако тешко ако га разложите на мале послове.

Хенри Форд ( Henry Ford) је био амерички предузетник, рођен је у Спрингвелсу Тауншип, 30. јула 1863, а умро у Дирборну, 7. април 1947. године.

Форд је основао Форд Мотор Компаније и приписан му је допринос стварању средњег слоја америчког друштва. Иако није измислио монтажну траку био је међу првима који су је увели како би развио и произвео први аутомобил који су могли приуштити многи американци средње класе. Форд је претворио аутомобил у практично средство које ће дубоко утицати на пејзаж двадесетог века. Његовим увођењем аутомобила модела Т започео је револуцију транспорта и америчке индустрије. Као власник компаније Ford Motor Company, постао је један од најбогатијих и најпознатијих људи на свету.

 

Он је заслужан за „Фордизам“: масовну производњу јефтиних производа у комбинацији са високим платама радника. Форд је имао глобалну визију, конзумеризам као кључ за мир. Његова интензивна преданост је систематски смањивала трошкове што је резултирало многим техничким и пословним иновацијама, укључујући систем постављања продајних салона широм Северне Америке и великих градова на шест континената. Форд је оставио већину свог огромног богатства Форд Фондацији а својој породици компанију Форд.

Форд је такође надалеко познат по свом миротворству у првим годинама Првог светског рата, а и као издавач антисемитских текстова, као што је књига „Међународни јевреј“.

(извор: wikipedia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *