13:42časova

Dan žena iz mog ugla

Kada je reč o poklonima, ako smo već izborile ravnopravnost, nemojte samo očekivati poklone, već ih darujte, ravnopravne smo, zar ne? Zato se i ponašajmo tako! Draga devojčice, devojke, žene, drage dame, srećan Vam praznik!

Predhaotična faza povodom dana žena počinje dan nakon Dana zaljubljenih, iako od 14. februara do 8. marta ima skoro mesec dana sve parfimerije, spa centri, ugostiteljski objekti, cvećare i ostala preduzeća koji su u potencijalnoj mogućnosti da pruže „pravi“ poklom baš Vašoj dami uveliko su krenuli sa žustrim i napadnim promocijama. Pozorište koje više liči na izobrnu kampanju, a ne na Dan žena, s obzirom da su ove godine ova dva datuma bila veoma blizu, lakše smo mogli uočiti njihove sličnosti. Reklame koje plasiraju bajku o pravim izborima bili onim političkim bilo osmomartovski napadaju sa svih strana, gde god da se okrenete samo se o tome priča…

Da na početku razjasnim jednu stvar pokloni i iznenađenja za Dan žena ne prezirem niti smatram nepotrebim, takođe nikako ne smatram da ovaj praznik ne treba obeležavati, naprotiv smatram ga veoma nužnim, no mislim da na dan žena gledamo iz pogrešnog ugla.

Moje mišljenje je da su od praznika žena napravili korisne dane za kupovinu, veoma atraktivan nacin da se potrošači izmanipulišu. Jednostavno potpuno je komercijalizovan. Razlog tome? Iz mog ugla jeste upravo ugao gledanja. Tačka iz koje posmatramo praznik jeste na individualnom nivou, što je prodavcima veoma olakšalo posao. Svrha 8. marta nije poklon, nije čokolada u kutiji sa mašnom, nije cveće na stolu, niti skupo putovanje. Naglašavam, to je divno, vrlo poželjno, posebno ako se ne radi iz obaveze, već dolazi iz srca. Ali taj poklon ukoliko ste pristalica (moramo prizaniti svi volimo poklone) ne mora imati visoku cenu, već vrednost, bitno je da se u njega uloži ljubav i pažnja, ne samo novac. Poklon može biti i nešto što je napravljeno samostalno, cvece koje je ubrano ili tekst koji je napisan, važna je vrednost, prava, unutrašnja, ne cena.

Moj stav oko poklona, time završavam o njemu i mogu se vratiti na glavni problem. Reč je o o pristupu, prethodno sam napomenula da svi posmatramo iz individualnog a ne generalnog ugla praznik. Međunarodni dan žena, kao praznik trebalo bi da se obeležava mnogo ozbiljnije i više politički. Umesto čokoladi i cveća ili pored njih, ali svakako glavno, potrebno je da se pokrenu pitanja i otvore teme za diskusiju koja se tiču žena. Položaj žena u društvu, postojanje diskriminacije, mere prevencije, kao i nasilje nad ženama jesu naslovi koje treba da obeleže praznik žena. Podizanje svesti kod ženske populacije i podsticanje njihovog jednakog položaja jeste reklama koja se u ovom periodu godime posebno treba javljati, a ne samo proizvodi koje se potrošačima serviraju. Ovaj dan je dan za ozbiljne teme, ne samo za „Srecan praznik“ i ružu.

Medjutim, da li će 8. mart ostati dan cveća i poklona ili će postati dan ozbiljnih tema koje mogu uticati na status žene u društvu ne zavisi ni od koga drugog do istih tih žena! Na nama je  izbor možemo se zadovoljiti lepim rečima i poklonom ili možemo pokrenuti teme koje su od većeg značaja za žene generalno!

A kada je reč o poklonima, ako smo već izborile ravnopravnost, nemojte samo očekivati poklone, već ih darujte, ravnopravne smo, zar ne? Zato se i ponašajmo tako!

Draga devojčice, devojke, žene, drage dame, srećan Vam praznik!

Autor članka: M.T.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.