ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Дан жена из мог угла

Када је реч о поклонима, ако смо већ избориле равноправност, немојте само очекивати поклоне, већ их дарујте, равноправне смо, зар не? Зато се и понашајмо тако! Драга девојчице, девојке, жене, драге даме, срећан Вам празник!

Предхаотична фаза поводом дана жена почиње дан након Дана заљубљених, иако од 14. фебруара до 8. марта има скоро месец дана све парфимерије, спа центри, угоститељски објекти, цвећаре и остала предузећа који су у потенцијалној могућности да пруже „прави“ поклом баш Вашој дами увелико су кренули са жустрим и нападним промоцијама. Позориште које више личи на изобрну кампању, а не на Дан жена, с обзиром да су ове године ова два датума била веома близу, лакше смо могли уочити њихове сличности. Рекламе које пласирају бајку о правим изборима били оним политичким било осмомартовски нападају са свих страна, где год да се окренете само се о томе прича…

Да на почетку разјасним једну ствар поклони и изненађења за Дан жена не презирем нити сматрам непотребим, такође никако не сматрам да овај празник не треба обележавати, напротив сматрам га веома нужним, но мислим да на дан жена гледамо из погрешног угла.

Моје мишљење је да су од празника жена направили корисне дане за куповину, веома атрактиван нацин да се потрошачи изманипулишу. Једноставно потпуно је комерцијализован. Разлог томе? Из мог угла јесте управо угао гледања. Тачка из које посматрамо празник јесте на индивидуалном нивоу, што је продавцима веома олакшало посао. Сврха 8. марта није поклон, није чоколада у кутији са машном, није цвеће на столу, нити скупо путовање. Наглашавам, то је дивно, врло пожељно, посебно ако се не ради из обавезе, већ долази из срца. Али тај поклон уколико сте присталица (морамо призанити сви волимо поклоне) не мора имати високу цену, већ вредност, битно је да се у њега уложи љубав и пажња, не само новац. Поклон може бити и нешто што је направљено самостално, цвеце које је убрано или текст који је написан, важна је вредност, права, унутрашња, не цена.

Мој став око поклона, тиме завршавам о њему и могу се вратити на главни проблем. Реч је о о приступу, претходно сам напоменула да сви посматрамо из индивидуалног, а не генералног угла празник. Међународни дан жена, као празник требало би да се обележава много озбиљније и више политички. Уместо чоколади и цвећа или поред њих, али свакако главно, потребно је да се покрену питања и отворе теме за дискусију која се тичу жена. Положај жена у друштву, постојање дискриминације, мере превенције, као и насиље над женама јесу наслови које треба да обележе празник жена. Подизање свести код женске популације и подстицање њиховог једнаког положаја јесте реклама која се у овом периоду године посебно треба јављати, а не само производи које се потрошачима сервирају. Овај дан је дан за озбиљне теме, не само за „Срећан празник“ и ружу.

Међутим, да ли ће 8. март остати дан цвећа и поклона или ће постати дан озбиљних тема које могу утицати на статус жене у друштву не зависи ни од кога другог до истих тих жена! На нама је избор можемо се задовољити лепим речима и поклоном или можемо покренути теме које су од већег значаја за жене генерално!

А када је реч о поклонима, ако смо већ избориле равноправност, немојте само очекивати поклоне, већ их дарујте, равноправне смо, зар не? Зато се и понашајмо тако!

Драга девојчице, девојке, жене, драге даме, срећан Вам празник!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *