ћирилица / latinica
Чет, 26. јул 2018.

Крњача информативни портал

Све вести везане за градско насеље Крњача

Колапс, колапс, е па шта је…

Зима, зима, е па шта је…

Ледени талас је најављиван дуже време, сигурно недељу дана. Међутим, изгледа да недељу дана није довољно надлежним службама било да се спреме иако су пред само захлађење изјавили како је све спремно.

 

Почнимо причу из почетка…

Зима, зима е па шта је…

Зима је, иначе годишње доба које почело јос 21. децембра, сто значи пре 2 месеца, и одликује се веома хладним температурама, које могу бити испод нуле, падавинама и снежним покривачем… Сада када смо разјаснили шта је зима, можемо видети да је снег сасвим нормална и уобичајена појава за ово годишње доба, могло би се рећи главна одлика.

Зашто се сви онда понашамо као да смо становници Аустралије, а не Србије када угледамо снег? Као да снег никада није падао…

Хајдемо даље…

Укључите телевизор, “Надлежне службе су на терену, даноноћно чисте, сви путеви су проходни…”, потом изађете на улицу и схватите да је огромна разлика између „проходног“ и „чистог“. Проходан пут је и пут који направи пар аутомобила који снег утабају па возила после њих могу нормално да прођу… Разумљиво је да не може све бити потпуно чисто, поготово ако снег још увек пада, али та “проходност” може бити већа, а не да брдашца снега стоје по сред главних улица.

Јутро после…

Јутрос је снег скоро стао, улице у центру града и важније ван центра јесу очишћене, стога возила могу нормално да пролазе, ако занемаримо споредне улице проблем са возилима је, могло би се рећи, решен. Добро је да сви имамо сопствене аутомобиле и уопште не морамо пешачити…УПС! Немамо.. Мада не би ни тада кретање било могуће од толико возила, а и наш аутомобил нас не може довести од врата до врата.

Главно питање, зашто сви заборављају на пешсаке и јавни градски превоз?

Шта смо јутрос могли да затекнемо?

Ићи стопама једног песака следеће..

Тротоари нису проблем, иако нису очишћени, снег је улегнут и плићи, јер су ранораниоци утабали пут, тако да се можемо колико толико нормално кретати, за оне који пешаче ван центра града, обично у улици могу пратити трагове аутомобила (опет аутомобили раде посао одређених служби) и некако успети да стигну од тачке А до тачке Б…. Можемо закључити да уз добре чизме и мало стрпљења, подношљиво је и могуће пешачење. Али проблем настаје када стигнемо до семафора или још горе аутобуске станице… На семафору су као и сваке године мала, снежна брдашца, па морате добро загазити да бисте прошли, при том снег прелази далеко изнад чланака тако да једва да можете остати суви, али савет је да пратите туђе трагове, те рупе у снегу помажу да се потпуно не поквасите. Гора ситуација од прелажења преко дубоког снега јесте стојање у истом док чекате да се напокон појави Ваш аутобус, при том се смрзавате, јер је напољу температура у минусу, а очи Вам морају бити упрте у пут, јер ако брже пројури неко возило испрљаће Вас. Станице уопште нису очишћење, а гужве на станицама су превелике, јер аутобусуи касне, а и када превоз стигне будите спремни на то да су шансе 1:50 да ћете ући, јер су возила пуна и људи и снега… Стога морате се посебно потрудити да не кажемо погурати како бисте успели, иначе Вас чека поново стајање у снегу док не стигне други превоз, а ко зна када ће то бити…

Међутим, поред тога што су зимске службе затајиле, постављамо питање шта је са грађанима и предузетницима?

Сви угоститељски и трговински објекти не само да могу него и морају да очисте испред својих локала, најлакше је седети и чекати да неко други уради то за Вас.

Зима, зима па нека је…

Зима са снегом, није лав, није хаос, није колапс, нити смак света… Довољно је само да свако преузме свој део дужности и буде одговоран, све надлежне службе на време буду не само спремне, већ и да изврше свој посао, јавни градски превоз буде чешћи, а аутобуске станице и прелази за пешаке очишћене, семафори раде (у нашим насељима не раде најмање 3 и то на великој саобраћајници какав је Зрењанински пут), да сваки предузетник испред свог локала очисти снег, али и сваки грађанин испред свог улаза у зграду, тротоара испред зграде, делу испред своје куће, јер није ни дужност, а није ни у могућности службама да све очисте.

Зато апелујемо не само на градске службе, већ и на све грађане и предузетнике да очисте снег испред својих улаза и тротора, свако нека преузме свој део дужности и колапса неће бити, јер шта може зима нама, шта нам може, шта нам сме…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *