17:07časova

Kolaps, kolaps, e pa šta je…

Zima, zima, e pa šta je…

Ledeni talas je najavljivan duže vreme, sigurno nedelju dana. Medjutim, izgleda da nedelju dana nije dovoljno nadležnim službama bilo da se spreme iako su pred samo zahlađenje izjavili kako je sve spremno.

Počnimo priču iz početka…

 

Zima, zima e pa šta je…

Zima je, inače godišnje doba koje počelo jos 21. decembra, sto znači pre 2 meseca, i odlikuje se veoma hladnim temperaturama, koje mogu biti ispod nule, padavinama i snežnim pokrivačem… Sada kada smo razjasnili šta je zima, možemo videti da je sneg sasvim normalna i uobičajena pojava za ovo godišnje doba, moglo bi se reći glavna odlika.

Zašto se svi onda ponašamo kao da smo stanovnici Australije, a ne Srbije kada ugledamo sneg? Kao da sneg nikada nije padao…

 

Hajdemo dalje…

Uključite televizor, „Nadležne službe su na terenu, danonoćno čiste, svi putevi su prohodni…“, potom izađete na ulicu i shvatite da je ogromna razlika između „prohodnog“ i „čistog“. Prohodan put je i put koji napravi par automobila koji sneg utabaju pa vozila posle njih mogu normalno da prodju… Razumljivo je da ne može sve biti potpuno čisto, pogotovo ako sneg još uvek pada, ali ta „prohodnost“ može biti veća, a ne da brdašca snega stoje po sred glavnih ulica.

 

Jutro posle…

Jutros je sneg skoro stao, ulice u centru grada i važnije van centra jesu očišćene, stoga vozila mogu normalno da prolaze, ako zanemarimo sporedne ulice problem sa vozilima je, moglo bi se reći, rešen. Dobro je da svi imamo sopstvene automobile i uopšte ne moramo pešačiti…UPS! Nemamo.. Mada ne bi ni tada kretanje bilo moguće od toliko vozila, a i naš automobil nas ne može dovesti od vrata do vrata.

Glavno pitanje, zašto svi zaboravljaju na pešsake i javni gradski prevoz?

 

Šta smo jutros mogli da zateknemo?

Ići stopama jednog pesaka sledeće..

Trotoari nisu problem, iako nisu očišćeni, sneg je ulegnut i plići, jer su ranoranioci utabali put, tako da se možemo koliko toliko normalno kretati, za one koji pešače van centra grada, obično u ulici mogu pratiti tragove automobila (opet automobili rade posao određenih službi) i nekako uspeti da stignu od tačke A do tačke B…. Možemo zaključiti da uz dobre čizme i malo strpljenja, podnošljivo je i moguće pešačenje. Ali problem nastaje kada stignemo do semafora ili još gore autobuske stanice… Na semaforu su kao i svake godine mala, snežna brdašca, pa morate dobro zagaziti da biste prošli, pri tom sneg prelazi daleko iznad članaka tako da jedva da možete ostati suvi, ali savet je da pratite tuđe tragove, te rupe u snegu pomažu da se potpuno ne pokvasite. Gora situacija od prelaženja preko dubokog snega jeste stojanje u istom dok čekate da se napokon pojavi Vaš autobus, pri tom se smrzavate, jer je napolju temperatura u minusu, a oči Vam moraju biti uprte u put, jer ako brže projuri neko vozilo isprljaće Vas. Stanice uopšte nisu očišćenje, a gužve na stanicama su prevelike, jer autobusui kasne, a i kada prevoz stigne budite spremni na to da su šanse 1:50 da ćete ući, jer su vozila puna i ljudi i snega… Stoga morate se posebno potruditi da ne kažemo pogurati kako biste uspeli, inače Vas čeka ponovo stajanje u snegu dok ne stigne drugi prevoz, a ko zna kada će to biti…

Međutim, pored toga što su zimske službe zatajile, postavljamo pitanje šta je sa građanima i preduzetnicima?

Svi ugostiteljski i trgovinski objekti ne samo da mogu nego i moraju da očiste ispred svojih lokala, najlakše je sedeti i čekati da neko drugi uradi to za Vas.

 

Zima, zima pa neka je…

Zima sa snegom, nije lav, nije haos, nije kolaps, niti smak sveta… Dovoljno je samo da svako preuzme svoj deo dužnosti i bude odgovoran, sve nadležne službe na vreme budu ne samo spremne, već i da izvrše svoj posao, javni gradski prevoz bude češći, a autobuske stanice i prelazi za pešake očišćene, semafori rade (u našim naseljima ne rade najmanje 3 i to na velikoj saobraćajnici kakav je Zrenjaninski put), da svaki preduzetnik ispred svog lokala očisti sneg, ali i svaki gradjanin ispred svog ulaza u zgradu, trotoara ispred zgrade, delu ispred svoje kuće, jer nije ni dužnost, a nije ni u mogućnosti službama da sve očiste.

 

Zato apelujemo ne samo na gradske službe, već i na sve gradjane i preduzetnike da očiste sneg ispred svojih ulaza i trotora, svako neka preuzme svoj deo dužnosti i kolapsa neće biti, jer šta može zima nama, šta nam može, šta nam sme…

Autor članka: M.T.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.