20:18časova

Samoća, protivnik i saveznik

Da li u strahu da će nas neko drugi izdati u stvari izdajemo sami sebe?

Kada se čovek navikne na samoću navikne se na jedno veoma sebično i stabilno stanje, poput svetinje veoma ljubomorno je čuva, teško napušta, a još teže dozvoljava sebi da prihvati tu činjenicu.. Samoća postane protivnik i saveznik, ali siguran saputnik.

 

Možda je baš ta osobina samoće razlog zbog koga je ne prepuštamo prošlosti tako lako, osobina sigurnosti, karakter poznatog… Uvek smo u zoni komfora, obavijeni jakim armiranim zidom ka nečemu novom, zatočeni u sopstvenom utvrđenju, jer šta će nam to novo kada imamo našu samoću, dobro poznatu i uvek pouzdanu, sa njom uvek možemo da očekujemo isto odsustvo nade i i odsustvo promena. Samo zanima me jedna stvar da li smo kukavice, jer se potajno nadamo iako smo samoću čvrsto zagrlili ili jer smo samoću odabrali i unapred uskratili svaku šansu za bar mali pokušaj, a kamoli uspeh? Da li je rizik verovanje u nešto toliko visok, da je odmah najbolje pokoriti mu se? A ako se pokorimo da li je to za nas vid pobede, ako je pobeda znači manja šteta po nas?

 

Bitka: Poverenje protiv samoće… Čini se da je cena poverenja oduvek bila prevelika, ceh koji se na kraju ispostavi ne lupi po džepu, ali lupi po srcu… možda je to jedino što nas više zaboli od tanjenja starih dobrih namučenih šlajpika… ali da  je cena poverenja ipak plativa za osećaj ušuškanosti i opuštenosti koji imamo dok verovanje u poverenje postoji ili nam više odgovara da platimo račun samoće?

Kažu kukavico.. kažu strah.. kažu bol… to je verovanje ali kažu li ljubav, kažu li sreću, kažu li osmeh, ispunjenost i toplina… Da li u strahu da će nas neko drugi izdati u stvari izdajemo sami sebe?

 

Ako smo zatvoreni u utvrđenju koji smo sami skovali, mi ga jedini možemo prepraviti tako da izađemo iz njega, probite ciglu, pogledajte prizor sa druge strane zida, nije idealan, nije savršen, nije bez mana, ali vredi pokušati…

Za kraj preneću Vam reči Desanke Maksimović „U ljubavi je najlepše da se sanja, čeka i da se čuva tajna. Ko nije prošao kroz to nije voleo. Ko nije sposoban da se žrtvuje, da pregoreva nema dara za ljubav. Ko nije patio i plakao nije voleo.“

I pitati Vas da li je živeo onaj koji nije voleo?

Autor članka: M.T.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.