13:48časova

Da li je punjenje baterije telefona noću opasna stvar?

Da li ste i vi nekada negde čuli da je punjenje mobilnih telefona noću opasna stvar?

Zaboravite na te priče, jer stigli su novi rezultati koji dokazuju da je to čista glupost. Kajl Viens, osnivač i direktor čuvenog medija iFixit, smatra da je ovo čista glupost, jer ga je iskustvo testirajući uređaje naučilo da je tako, i da ostavljanje baterije priključene na punjač tokom cele noći ne može nikako da naudi kapacitetu baterije.

Sve se vrti oko broja ciklusa – stvar je u tome koliko, zapravo koristite bateriju ili koliko je terate da radi“, objasnio je Kajl Viens.

Kada trebamo zameniti našu bateriju?

Viens smatra da je prosečna starost baterije današnjeg telefona oko 400 ciklusa, što bi prosečnom korisniku trebalo da traje oko godinu i po i onda bi trebalo zameniti bateriju. Naravno, ovo nije nužno, jer ne koristimo svi telefone na isti način, ali prosečno, bateriju bi trebalo zameniti najranije za godinu i po, ako vam je telefon stalno u rukama.


S druge strane, Anker, kompanija koja se bavi proizvodnjom baterija, navodi da je bitno da shvatimo sledeće: „Što se tiče postepene erozije trajanja baterije, ono što se mora razumeti jeste to da su mobilne, samim tim i telefonske baterije stalno u stanju raspadanja. Spavanje s ostavljenim punjačem na bateriji neće uticati na njeno trajanje“.

Jednostavno, pametni telefoni su upravo to – pametni – i prestaće da pune bateriju kad ona dostigne svoj kapacitet napunjenosti od 100 odsto. U svakom mobilnom uređaju nalazi se čip koji reguliše isključivanje struje za punjenje kad se baterija napuni.

Ipak, punjenje noću MOŽE DA BUDE opasno!

Baš kao što Apple upozorava, recimo, u svojim priručnicima koje isporučuje uz uređaje, sve Litijum bazirane baterije osetljive su na toplotu i ona može biti uzrok bržeg opadanja kapaciteta baterije.

Zbog toga se savetuje da se koriste samo originalni punjači, koji, zajedno sa originalnim, proverenim i uredno servisiranim uređajima osiguravaju da se uređaj ne pregreje i da ne dođe do povećanja temperature ili eventualnog paljenja bilo koje komponente telefona ili punjača.

Dakle, ipak je bolje da kineske punjače ostavite po strani i da  koristite samo originalne punjače!

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.