23:14časova

Da li znate zašto JEDINO kralj srce nema brkove?

Postoje različiti špilovi karata, ali je u njima najčešće kralj srce jedini bez brkova. Zašto je to tako? Postoje razne teorije o tome.

Prema jednoj od njih, ilustracija za kraljeve je inspirisana jednom engleskom legendom.

 Ona navodi da je neki kralj imao četiri sina, kojima je planirao da podeli kraljevstvo. I svi sinovi, osim jednog, imali su brkove.

Pozvao je umetnike i zatražio da naslikaju sve sinove, a potom i napisao poemu u kojoj je naveo da će u nasledstvu „izostaviti čudnog kralja“ što je značilo da će „ćosavi“ sin ostati bez svog dela bogatstva.

Možda ovo i nije istina, ali se smatra poreklom ideje o tri kralja sa brkovima i jednim bez njih.

Ima ih koji smatraju lošu štampu krivcem za „čudnog“ kralja, jer je on navodno u početku imao brkove, pa su se oni zbog loše štampe izgubili.

Drugi pak poreklo baš ovakvih kraljeva vide u istorijskim ličnostima, kakav je bio Aleksandar Veliki i Karlo Veliki i navodi se da je kralj herc baš ovaj potonji, iako je on na slikama predstavljen sa punom bradom i brkovima.

Možda kralj bez brkova ima veze sa dizajnom i proizvođačem karata, pa tako USPCC (Američka kompanija koja proizvodi karte za igru) favorizuje baš ovakav izgled kralja herca.

A postoji i jedna teorija koja kaže da karo, pik i tref asociraju na korupciju bogatstva, rat i smrt. S druge strane, srce kao organ je čisto, otvoreno i ne nosi ništa veštačko i ne skriva se, tako da imamo potpuno obrijanog kralja srce.

Autor članka: I.P.

Šta Vi MISLITE o ovome?

Polja označena * su obavezna i morate ih popuniti.